Vanhan puuveneen lasikuidutus on valitettavan lopullinen menetelmä, josta ei ole enää paluuta. Perinteiset korjaukset voi aina uusia jos korjaus menee pieleen, mutta lasikuidutettu vene on siinä mielessä "huoltovapaa", että sitä ei pysty huoltamaan ja lahoja paikkoja ei pysty enää yleensä korjaamaan, kun kaikki on koteloitu lasikuidulla.
Kuiduttaminen pitäisi mielestäni säästää "toivottomiin" tapauksiin. Pelkkien saumojen vuotaminen on korjattavissa huomattavasti kevyemmillä ja veneelle paremmilla konsteilla, kaarien uusimisella tai ääritapauksessa rimoituksella. Kuidutusta kannattaa harkita vasta, jos veneessä on useita pahasti haljenneita lautoja ja/tai isoja lahoja alueita, joiden vaihtaminen ei enää kannata veneen huonon yleiskunnon vuoksi. Muutoin hyväkuntoisen veneen osien vaihto on poikkeuksetta parempi ja yleensä helpompi menetelmä kuin kuidutus. Lahon veneen eliniän pidentäminen muutamalla vuodella voi olla syy kuiduttaa vene, toisaalta lahon puun kuiduttaminen ei ole sekään kovin pitkäikäinen ratkaisu.
Kuidutusta pidetään helppona menetelmänä, mutta kunnolliseen lopputulokseen pääseminen edellyttää vähintään saman verran työtä kuin korjaaminen perinteisin menetelmin. Moni itserakentaja kuvittelee että lasikuitu on jonkun sortin taika-aine jolla saa mistä tahansa rakenteesta "älyttömän hyvän mitättömän halvalla". Todellisuus on kuitenkin se, että samalla rahalla joka menee ämpärilliseen hartsia ja pariin kerrokseen mattoa saa jo ostettua niin hyvät puutavarat että rakenteen saa tehtyä kauniisti umpipuusta tai mahonkivanerista ja yleensä välirahaa jää jopa ammattilaisen palkkaamiseen. Samalla vaivalla joka menee lasikuidun kolojen kittailuun ja maalailuun saisi jo tehtyä oikein hyvää maali- tai lakkapintaa. Toisaalta, harvassa lasikuidutetussa veneessä on kiinnitetty juurikaan huomiota pinnan laatuun ja esteettisiin arvoihin.
Miltei kaikkien muiden venetyyppien tekemseen vaaditaan hyvää ammattitaitoa, mutta näyttää siltä että kuidutuksen kultakaudella melkein kuka hyvänsä rantajätkä on katsonut osaavansa "tapiseerata" veneen ulkopuolen kuidulla. Hyvin tehty ja terveenä kuidutettu vene voi olla oivallinen kaveri vuosikymmeniä, mutta joukossa on kuitenkin surullisen suuri joukko kauniita veneitä, jotka on taitamattomalla (ja usein turhalla) kuidutuksella tärvelty lopullisesti ja tuomittu lahoamaan ruman kuorensa sisään. Valitettavan usein kuitu vedetään päälle, kun paikat alkavat olla lahoja, eikä lahoja osia osata tai haluta vaihtaa. Laho jatkaa etenemistään kuidun alla vielä nopeammin kuin muuten.
Lahon lisäksi toinen kuidutetun veneen vihollinen on pakkanen. Kuidutettu puu ei kuivu kovin nopeasti syksyllä muovikuoren vuoksi. Kuidutetut veneet pitäisi nostaa hyvin aikaisin syksyllä, jotta puu ehtisi kuivua ennen pakkasia. Läpimärkä puu jäätyy helposti pilalle ja kuitu irtoaa jäätyneestä puusta, jolloin veneen lopullinen mätäneminen vain nopeutuu.
Jos päädyt ostamaan kuidutetun veneen, niin ostaessa kannattaa katsoa ainakin seuraavat jutut:
- Käy kaikki piilossa olevat paikat läpi (pilssi, lokerot, komeroiden alustat ja taustat) koputellen ja mieluusti vielä arveluttavissa paikoissa piikillä kokeillen. Lahoa ei saisi löytyä.
- Jos mahdollista, osta vene vasta kun se on nostettu vesiltä. Silloin pystyt koputtelemaan myös ulkopuolen (tällä kertaa ei piikillä varmistaaksesi, että kuitu on kunnolla kiinni puussa. Irronnut kuitu kuulostaa ontolta.
- Ummehtunut maakellarin tai lahon haju kertoo paljon veneen kunnosta. Älä usko, että se lähtee tuulettamalla.
- Pinnan jälki kertoo usein myös muusta laadusta. Jos pinta näyttää siltä kuin se olisi päällystetty huonosti maalatulla karvalankamatolla niin luultavasti muukin laatu on yhtä huonoa.
Kyllä kuidutettu vene voi olla ihan hyvä, mutta valitettavan usein siinä on sekä puu- että muoviveneen huonoimmat puolet. Sisällä mätänevää puuta ja ulkopuolella niin kuhmuinen kuitu, ettei sitä pysty pitämään puhtaana millään.
Tarkoitus ei ole pelotella mahdollisen kuidutetun veneen ostajia. En kuitenkaan sanosi, ettei kuidutetun veneen ostossa olisi sen kummempia riskejä kuin muidenkaan, koska kuidutuksia on tehty todella valitettavan vaihtelevalla ammattitaidolla. Huolimattoman amatöörin tekemästä tekeleestä saattaa löytyä mitä hyvänsä, yleensä ainakin jonkin verran kukkamultaa...
Veneen kuidutusohjeet löytyvät mm. Terpolin kotisivuilta. En tosin suosittele kenellekään veneen kuidutusta. Kuidutus ei ole puuveneen korjausta, se on tapa kapseloida vene kestämään vielä muutamia vuosia. Kuidutusta kannattaa yrittää välttää niin pitkään kuin mahdollista.