Olet täällä

Pellavaöljymaalit

Pellavaöljymaalit tehdään vernissasta ja pigmenteistä. Kiiltävämpiin maaleihin käytetään vernissan lisäksi lakkaa (esim. ovet ja ikkunat maalataan lakkamaaleilla) ja himmeissä pellavaöljymaaleissa on tärpättiä himmentämässä pintaa. Maalia ei yleensä ohenneta, tai jos ohennetaan niin käytetään vernissaa tai valmistajan omaa ohennetta ohentamiseen. Tärpätti himmentää maalin, joten sillä ei saa ohentaa jos ei eriyisesti halua himmeää pintaa.

Pellavaöljymaalit kuivuvat hapettumalla ja auringon UV-säteilyn ja lämmön avustamana. Kuivuminen nopeutuu valoisassa ja ilmavassa paikassa, pimeässä kellarissa maali voi olla märkää viikonkin. Kuitenkaan tätäkään ei pidä liioitella, maali kuivuu liian nopeasti suorassa auringonpaisteessa.

Maalin levitys poikkeaa suuresti monelle tutumpien lateksien ja muiden modernien maalien levityksestä. Pellavaöljymaalia levitetään aina hyvin ohuesti ja pensselillä hangaten. Ohut kerros kuivuu nopeasti ja hankaaminen edesauttaa maalin tarttumista pintaan. Puhutaan ”ranneohennuksesta”, siitä että maali tuntuu riittävän hyvin pitkälle kun vaan jaksaa hangata. Liian paksu kerros ryppyyntyy krokotiilinnahalle kuivuessaan.

Maalinvalmistajia löytyy useita:

Uulatuote http://www.uula.fi/

Sateenkaarivärit http://www.sateenkaarivarit.fi/

Kirjovärit http://www.kirjovarit.fi/

Tikkurilalla on myös Lin-sarja, joka on pellavaöljymaalipohjainen sekä Permo-lattiamaalit. http://www.tikkurila.fi/files/318/Tikkurila_esite_Vanhan_ajan_maalit.pdf

Valmistajien sivuilta löytyy paljon lisätietoa.