Olet täällä

Pintakäsittely

suomi

Vinkki pensselien säilytykseen

Peseskelin taas viimeisen vuoden aikana käytössä olleita pellavaöljypensseleitä ja ajattelin jakaa pikkuvinkin pensselien pesusta ja säilytyksestä.

Säilytän pensseleitä raa'assa pellavaöljyssä oheisen tekstin mukaisesti:

http://www.sihistin.fi/fi/pintakasittely/pensselien_sailytys.html

Kuitenkin vanhoissa, hyvissä ja sopivasti parhaimmilleen kuluneissa pensseleissä on vähän se vika että pesty pensseli tahtoo jäädä kuivuttuaan harittamaan, niin että pensselin

Maalipensselien säilytys ja puhdistus


Hyvää pensseliä kannattaa varjella, sellainen maksaa saman verran kuin pikkupurkki maalia tai lakkaa. Pensselin huoltoon kannattaa siis laittaa vähän aikaa ja ajatusta. Vanhaan aikaan maalarien suhtautumisessa pensseleihin oli samanlaisia ammattisalaisuuden piirteitä kuin monien muidenkin ammattilaisten konsteissa ja konstailuissa.

Liitukitin valmistus

Liitukittiä kysytään niin usein, että kirjoitetaan nyt sitten siitä juttu.

Kitti tehdään sekoittamalla liitujauhoa tilkkaan pellavaöljyä tai vernissaa, kunnes saadaan kova, kiinteä kitti. Pellavaöljyä käytetään kittiin joka tulee esim. puuosien sovittamiseen toisiinsa tai helojen petaamiseen ja vernissaa sitten veneen niitinreikiin, ikkunoiden kittaamiseen ja muuhun vastavaan. Vanhojen ikkunoiden lasitukseen pitää käyttää vernissakittiä, raaka öljy kuivuu siihen liian hitaasti.

Veneen tervaus


Vanha viisaus sanoo, että veneen tervauksesta ja pontikan keitosta saa parhaat väittelyt. Jokaisella kun on molemmissa puuhissa omat salaisuutensa.

Tervaus on meidän oloissamme ehdottomasti vaivattomin veneen pintakäsittely. Maalaus on tietyssä mielessä helppo sen vuoksi että sitä ei välttämättä tarvitse uusia joka vuosi, mutta tervaamiseen menee verrattomasti vähemmän aikaa ja se on tehtävissä vähemmällä vaivalla kuin maalaus tai lakkaus.

Pellavaöljymaalit

Pellavaöljymaalit tehdään vernissasta ja pigmenteistä. Kiiltävämpiin maaleihin käytetään vernissan lisäksi lakkaa (esim. ovet ja ikkunat maalataan lakkamaaleilla) ja himmeissä pellavaöljymaaleissa on tärpättiä himmentämässä pintaa. Maalia ei yleensä ohenneta, tai jos ohennetaan niin käytetään vernissaa tai valmistajan omaa ohennetta ohentamiseen. Tärpätti himmentää maalin, joten sillä ei saa ohentaa jos ei eriyisesti halua himmeää pintaa.

Paloöljy, petrooli

Loistavaa puhdistusainetta, muun muassa. Vanha pinttynyt lika lähtee vanhoista esineistä usein paloöljyllä ja hienolla teräsvillalla (000 tai 0000). Samaten ruosteisissa työkaluissa ym: öljy pehmentää ruosteen niin että se on helppo poistaa karkeammalla teräsvillalla (karkeus 1, 2 tai 3) ja viimeistellä hienommalla.

Keitetty pellavaöljy, vernissa

Keitetty pellavaöljy valmistetaan kylmäpuristetusta öljystä keittämällä sitä erilaisten metallisuolojen kanssa, jolloin öljy muuttuu kovemmaksi, nopeammin kuivuvaksi mutta myös vähän huonommin imeytyväksi.

Vernissaa voi käyttää maalien tai kitin valmistukseen tai jopa pehmeänä lakkana sellaisenaan. On olemassa myös vernissaan ja kiinanpuuöljylakkaan perustuvia hyviä perinteisiä lakkoja, esim. Le Tonkinois ja Rylard.

Kylmäpuristettu pellavaöljy

Pellavaöljyä käytetään puun kyllästämiseen ja erilaisten seosten tekemiseen. erityisesti vanhojen ikkunoiden kunnostuksessa on tärkeää kyllästää puu hyvin. Aurinko ja aika on pessyt puusta puun omia rasvoja pois ja ne on hyvä korvata pellavaöljyllä.

Mehiläisvaha ja huonekaluvaha

Mehiläisvaha soveltuu hyvin huonekaluvahaksi, tosin kovempia vahoja sisältäviä valmiita huonekaluvahoja saa valmiinakin.

Sellakka ja sellakkahiutaleet

Sellakka on kauniisti sanottuna kirpun kakkaa. Ei nyt aivan, mutta melkein; shellakka tehdään kuten silkkikin, pienen hyönteisen erittämästä kotelosta. Kotelot kerätään, murskataan, pestään ja jalostetaan sellakaksi. Sellakka myydään joko hiutaleina tai valmiiksi alkoholiin sekoitettuna liuoksena. Hiutaleet voi itse sekoittaa haluamansa vahvuiseksi liuokseksi tai niitä voi sulattaa lämmöllä ja käyttää pienten kolojen kittaamiseen sellaisenaan.

Sivut

Subscribe to RSS - Pintakäsittely