Olet täällä

Höylänterän teroitus

Tämä on nyt paremmalla laadulla ja viksummin leikattu versio teroitusvideosta, jonka olen aiemmin tehnyt tänne sivuille ihan vaan tikun päähän tökätyllä kameralla. Kiitokset Rekolle ja Harrille kuvauksesta, valoista, hyvästä seurasta ja koko paketin kasaamisesta verkkoon.

-------------

Terottaminen vapaalla kädellä ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin mitä mielikuva on. Oheisella videolla ja parilla neuvolla pääsee hyvin alkuun.

1) Huolehdi siitä että kivi on kunnollisesti kiinnitetty pöytään tai muuten liukumattomalla alustalla. Terotuksesta ei tule mitään jos kiveä pitää jahdata ympäri pöytää.

2) Pöydän on hyvä olla melko korkea, mielellään noin 90 senttiä. Liian matalalla pöydällä käsien liikeradasta tulee helposti jotakin muuta kuin ihan suora

3) Kannattaa hankkia vähintään kaksi kiveä tai yhdistelmäkivi jossa on kahta karkeutta. Kivi jolla saa tehtyä riittävän sileää jälkeä on aina liian sileä nopeaan materiaalin poistoon.

4) Jätä rautakaupan 15-senttiset homakivet kauppaan. Joukossa on joitakin hyviäkin, mutta yleisesti nämä ovat liian kovia "smirgelikiviä", jotka tylsyvät nopeasti ja syövät rautaa hitaasti karkeasta ulkonäöstä huolimatta. Hyvä kivi on vähintän 20x5 cm, japanilaiset vesikivet ovat paljon suurempiakin. Lyhyellä 15-sentttisellä kivellä terotuksesta tulee ihan joutavaa nypytystä. Viimeistelykivi voi olla pienempikin, mutta perusterotuskivi on syytä olla riittävän suuri.

5) Lue lisää erilaisista terotusmenetelmistä toisesta jutusta http://www.sihistin.fi/fi/tyokalut/teroitusvalineet.html

Lisää vinkkejä videossa.

Pekka