Olet täällä

Höyläarvio: Kunz Plus N:o 4Sain käsiini Kunzin upouuden premium-höylän ja sitä piti tietysti päästä kokeilemaan. Kun taannoisesta höylävertailustani ei ole pitkääkään aikaa, niin arvioin tämän höylän samoilla kriteereillä. En sentään kirjoittanut arviota tuohon toiseen juttuun sisään, mutta pyrin siihen että kohtelu tässä irtoarviossa olisi mahdollisimman samanlaista kuin isossa vertailussa.

Tekniset tiedot:
Pituus:       260 mm
Leveys:      62 mm
Terän leveys:   49 mm
Terän paksuus:   3,4 mm
Paino:        1818 g
Hintaluokka:   200-220 €


Kunz plusKunz on selvästi halunnut oman osansa kasvavista premium-tason höylämarkkinoista, ja on kehittänyt ihan oman rakenteensa höylälle. rakenne perustuu löyhästi Stanleyn Bed Rockiin, mutta siinä on myös paljon muitakin piirteitä. Syvyyssäätö on muunnelma Norris-säädöstä ja muilta osin konstruktio onkin aivan uusi.

Veritasta lukuun ottamatta aikaisemmat valmistajat ovat hyödyntäneet olemassa olevia malleja niitä juurikaan muokkaamatta tai uudistamatta. Sen vuoksi on mukava nähdä uusi höylä jossa on todella ideoitu ja kehitelty vanhoja ideoita eteenpäin ja osittain keksitty kokonaan uusia.Syvyyssäätöruuvi on toteutettu kahdella erinousuisella ruuvilla kuten Norris-säätö jota Veritaskin käyttää.  Samaan syvyyssäätöön on integroitu terän sivusuuntainen säätö joka tapahtuu säätöruuvia sivusuuntaan painamalla. Tässä säätö tosin on käännetty sillä tavalla loogiseksi että terä kääntyy samaan suuntaan sivulle johon ruuvia käännetään, kun vanhoissa malleissa se kääntyi päinvastaiseen suuntaan.

Säätöruuvissa on hiukan yllättäen melko paljon klappia, pikkuisen yli kaksi kierrosta. Tämä on aika harmillista, koska ainakin alkuun uudentyyppistä säätöä pitää hakea molempiin suuntiin jonkun verran ennen kun siihen tottuu. En oikein päässyt kärryille että mistä noin iso klappi johtui, koska osat olivat muuten melko tarkasti koneistettuja.

Mahtava parannus perus-Kunziin oli se että nyt saksalainen insinööri oli oppinut tekemään vasenkätisiä kierteitä ja nyt syvyyssäätö toimii täysin loogisesti toisin kuin perus-Kunzissa. Sen sijaan kelkan säätöruuviksi olisi suonut laitettavan samanlaisen vasenkätisen ruuvin, koska nyt kelkan säätö tuntuu nurinkuriselta, kelkka tuntuu kulkevan oikeakätisellä ruuvilla aina väärään suuntaan.

Myös teräpaketti on mietitty kokonaan uusiksi. Itse terä on paljon lyhyempi kuin perinteiset terät, vain 106 mm pitkä siinä kun perinteiset ovat 160-180 mm. Myös terän "aktiivipituus" eli teroitusvara on jonkin verran lyhyempi kuin perinteisissä, tässä on teroitusvaraa vain noin 20-25 mm kun perinteisissä on helposti kaksinkertainen määrä. Näinä päivinä tosin harva teroittaa höylänterää loppuun elinaikanaan.

Murtoterä on verrattain perinteinen ja hyvin viimeistelty. Peittoterä taas puolestaan on poikkeuksellinen: se on prässättyä 4 mm teräspeltiä siinä missä kaikki muut valmistajat käyttävät valettua peittoterää. Peittoterä on kuitenkin niin lyhyt, että pienistä ennakkoluuloistani huolimatta sen jäykkyys näyttäisi ihan riittävältä.

Höylä toimitetaan siistissä pahvilaatikossa mutta sen mukana ei tule minkäänlaisia ohjeita. Tämä on mielestäni aika vakava puute, koska mekanismi on uusi ja sen käytössä on muutamia niksejä joita ei heti intuitiolla opi. Jos en olisi lukenut esittelytekstejä verkosta, niin olisi tullut monta mutkaa matkaan.

Viimeistely on miellyttävää. Itse valu on aika karkeaa hiekkavalua, mutta muut osat on tarkasti ja säntillisesti koneistettu ja viimeistelty. Kahvat ovat öljyttyä kirsikkapuuta ja öljytty pinta tuntuu miellyttävältä käteen. Ihan positiivista sinänsä että valmistaja käyttää reilusti paikallista puuta eikä lähde kisaamaan eksoottisilla kahvoilla.


Teräkelkan säätö, kidan koko ja teräkulmaTeräkelkan kiinnitys on monella tapaa samanlainen viisto, kitaa kohti laskeva "ramppi" kuin Stanleyn Bed Rockissa. Siihen on kuitenkin tehty muutoksia. Ensinnäkin kelkan pohjaan on koneistettu ohjausharjanteet, jotka pitävät kelkan aina oikeassa suunnassa; vanhoissa raeteissa kelkka pääsi asettumaan myös vinoon asentoon, jonka seurauksena kita onkin toisesta reunastaan kapeampi kuin toisesta. Uudella konstruktiolla tätä ei  siis pääse tapahtumaan, mikä on aivan selkeä parannus.

Toinen muutos Bed Rock-mallin on itse kelkan kiinnitys. Kun se originaalissa on hoidettu taaksepäin osoittavilla kartiokärkisillä tapeilla, tässä mallissa kiinnitys on suoraan päältä kuusiokoloruuveilla joiden alla on jousialuslevyt. Valmistaja on sitä mieltä että varsinaisia kiristysruuveja ei tarvitse löysätä ollenkaan teräkelkan säätöä varten, ja jos ne jättää kiristämättä ihan loppuun, niin taaksepäin näkyvällä kuusiokoloruuvilla pystyykin säätämään kitaa kohtuullisella voimalla.Kita min:      0
Kita max:      2,1 mm
Kidan säätö:    Bed Rock-muunnelma
Teräkulma:    45°


Höylänpohjan suoruus

Höylän pohja ja kyljet on tarkkuushiottu, niinkuin tämän hintaiseen työkaluun kuuluu. Yllättäen sekä pohjan suoruudessa että suorakulmaisuudessa oli vähän virhettä. Pohja oli koko matkaltaan aavistuksen verran kovera ja vasen kylki oli noin 0,05 mm poissa suorasta kulmasta. Sääli sinänsä, koska perus-Kunzissa molemmat ominaisuudet olivat täysin kunnossa.
Terän teroitus

Terä oli verrattain hyvin teroitettu jo tehtaan jäljiltä, mutta vaati silti vähän viimeistelyä. Terä lienee jotain hyvin sitkeää työkaluterästä, koska sen teroittaminen öljykivillä oli hidasta ja teränsuussa pyöriskeli teroituskierre edes takaisin kiusallisen pitkään. Teroitusaika oli 3:15

Murtoterä oli erittäin hyvin viimeistelty ja sopi terän päälle hienosti. Se oli myös päällipuoleltaan jouhevan muotoiseksi koneistettu ja kiillotettu.


Höyläystesti:

Käytin höyläystestissä samoja testipuita kuin varsinaisessa testissä, tosin kuusenkalikka oli jossain vaiheessa eksynyt uuniin. Otin toisen vastaavan testiin, mutta tiama ja visakoivu olivat samoja kuin alkuperäisessä testissä.

Höylällä saavutettu pinnanlaatu arvioitiin seuraavilla kriteereillä:

1 - Kelvoton pinta, syviä repeämiä, tehtävä kokonaan uudelleen
2 - Välttävä pinta, vaatii raskasta siklihöylää tai vastaavaa raskasta siklausta kelvatakseen
3 - Hyvä pinta, siistittävissä käsisiklillä tai kevyellä siklihöylällä kunnolliseksi
4 - Erinomainen pinta, vaatii enintään kevyen käsisiklauksen kelvatakseen lakan alle.
5 - Kuten yllä, mutta ei vaadi enää minkäänlaista viimeistelyä ennen lakkausta

Kunz menestyi hyvin. Esitän tässä saman varauksen kuin alkuperäisen testin erikoisempien höylien osalta: on mahdollista että höylä olisi voinut pärjätä paremminkin jos olisi ollut aikaa ja harjaannusta juuri tämän tyyppisen höylän säätöön. Höylä pärjäsi kuitenkin erittäin hyvin.

Höyläystestissä murtoterä oli noin 0,3 mm teränsuusta ja kidan koko oli noin 0,15-0,2 mm.Tiamalla pinta oli suurimmalta osalta erittäin virheetöntä ja kiiltävää, mutta yhdessä kohtaa lankkua oli niin hankala vastakarvanpaikka että sitä en saanut höylällä siistiksi oikein mitenkään päin.
Visakoivulla pinta oli pääsääntöisesti hyvää, mutta visaan liittyvät loimukuviot jäivät karheiksi höyläyssuunnasta ja muista tempuista riippumatta. Kuusella sen sijaan jälki oli erittäin hyvää, vain aavistuksenomaista karheutta muutamassa vuosilustossa oksan ympärillä.


Tiama:      4
Visakoivu:      4
Kuusi:      5
Yhteispisteet:   13


Pisteytys

Olen kopioinut tähän samat arviointiperusteet kuin isossakin testissä, pisteet on annettu samoin perustein.

Ohessa arvosteluperusteet eri ominaisuuksille:

Käytettävyys myyntipakkauksesta
Koska testi oli kirjoitettu myös aloittelijoille, on tärkeää että höylää pystyy käyttämään edes jollain tasolla jo suoraan myyntipakkauksesta ilman että sitä pitää muokata. Edistyneempi käyttäjä tietää jo mitä pitää tehdä, jotta höylän voi saada toimimaan, mutta oletusarvoisesti aika harva ostaa höylää vain aihioksi tuunaukseen.

1: Höylä ei sovellu käyttöön sellaisenaan, vaan vaatii rungon tai sen osien viilausta, koneistusta tai muita vaativia metallitöitä, kuten teräkelkan sovitusta paikalleen.
2: Höylä vaatii pohjan oikaisua, kidan viilausta, säätöjen virittelyä tai muuta helpompia metallitöitä.
3: Höylä vaatii enintään yksinkertaisia säätöjä, murtoterän sovituksen tai pieniä kiillotuksia
4: Höylä on valmis käyttöön vain terän teroituksella
5: Höylä on teroitusta myöten valmis käyttöön

Kunzin arvosana tässä on mielestäni neljä pistettä viidestä. Terä oli käyttökelpoinen jo tehtaan jäljiltä, mutta tarvitsi silti melko lailla viimeistelyä että sen sai parhaaseen terään. Siitä olisi lähtenyt maksimissaan puolikas piste, mutta mielestäni toisen puolikkaan voi ottaa kokonaan puuttuvista ohjeista. Höylän käyttö olisi aivan varmasti jäänyt puolitiehen jos en olisi tutustunut ohjeisiin verkossa. Uudet innovatiiviset keksinnöt ja ohjeiden puute on huono yhdistelmä, nytkin olisin varmasti irroitellut terää jokaista kelkan säätöä varten ja kironnut kovasti, eikä moni muukaan ominaisuus olisi auennut samantien ilman ohjeita.

Kidan säädettävyys, säädön helppous ja tarkkuus

1: Kita on vino tai sen säätäminen kunnolliseksi ei ole mahdollista ilman metallitöitä (viilausta, sovitusta)
2: Kidan säätö onnistuu, mutta tukipinnat ovat vajaasti koneistettuja tai muuten puutteellisia
3: Kidan säätö onnistuu
4: Kidan säätö on helppoa
5: Kidan säätö on helppoa terää irroittamatta

Tässä Kunzin pistemäärä oli täydet viisi viidestä. Säätö tosin toimii intuitioon nähden "nurinpäin", mutta kun sen tiedostaa niin säätö on helppoa.

Pohjan suoruus, suorakulmaisuus ja pinnanlaatu

1: Pohja on karkea ja epätasainen, kyljet eivät suorakulmaiset
2: Sekä suoruudessa että suorakulmaisuudessa on puutteita
3: Joko suoruudessa tai suorakulmaisuudessa saa olla vähän sanomisen varaa, mutta höylä soveltuu käyttöön.
4: Pohja on lähes täysin suora ja suorakulmainen
5: Pohja on täysin suora, suorakulmainen ja sileäksi työstetty

Pohjassa ei ollut paljon sanomista, mutta kun sekä suoruudessa että suorakulmaisuudessa oli pientä puutetta, niin täyttä pistemäärää ei voinut antaa. Kyseessä on kuitenkin helposti korjattavissa oleva asia, kun virheet olivat näin pieniä.

Soveltuvuus erilaisiin puutöihin

1: Soveltuu karkeisiin kirvesmiehentöihin, laudansyrjän kaventamisen tyyppisiin töihin
2: Soveltuu perustason puusepintään, mutta ei vielä näkyviin jääviin isoihin pintoihin.
3: Soveltuu myös laajempien pintojen silitykseen helpoilla puulajeilla
4: Soveltuu hyvin myös vaativampien puulajien höyläykseen
5: Soveltuu laajasti erilaisiin puusepäntöihin, karkeahöyläyksestä hienoimpaan silitykseen.

Näillä säädöillä ja monipuolisuudella höylä on mielestäni ansainnut kaikki viisi pistettä.

Viimeistelytaso

Viimeistelytason voi lukea väärin ”bling-kertoimeksi”, mutta todellisuudessa sillä on paljon tekemistä höylän käyttömukavuuden ja myös osien tarkkuuden ja höylän toimintojen kanssa.  Viimeistelytasossa on otettu huomioon erilaisia asioita ilman erillistä arvosteluasteikkoa. Arvioituja tekijöitä ovat olleet mm.

-   Säätöjen täsmällisyys, välykset, takertelemattomuus
-   Valujen ja koneistusten laatu ja siisteys
-   Terän ja murtoterän viimeistely
-  Höylän kosketeltavat pinnat (kahvat, säätöruuvit, yms.) on viimeistelty hyvin (lisäpisteitä jos myös muut pinnat on hyvin viimeistelty)
-   Höylän yleisilme

Höylän viimeistelytaso on erittäin hyvä. Perusvalu on jonkin verran karkea, mutta siitä on siistitty kaikki käyttöön vaikuttavat osat. Koneistusjälki on siistiä ja käyttökelpoista. Kahvojen materiaali ja viimeistely on eritäin miellyttävää kädelle, vaikkakin olen sitä mieltä että takakahva on mahdottoman ruma kötöstys. Kun tämä esteettinen pikkupuute laitetaan oikeaan mittakaavaansa, niin höylästä ei löydy yhtäkään vikaa jonka vuoksi pistemäärä olisi vähemmän kuin 5 pistettä.

Höyläysvertailu

Höyläysvertailun yhteenlaskettu pistemäärä kolmelle eri puulle on otettu sellaisenaan. Tällä tavalla höylän tärkein ominaisuus, toimivuus, on saanut painotetun arvon. Kunzin pistemäärä höyläystestissä oli 13 pistettä.


Minimipistemäärä on 8, maksimi 40.

Käytettävyys paketista:    4
Teräkelkan säätö:       5
Pohjan suoruus:          4
Soveltuvuus käyttöön:       5
Viimeistelytaso:          4
Höyläystesti:          13
Yhteispisteet:          35Yhteenveto

Kunz on mielestäni onnistunut tekemään erittäin tasapainoisen paremman luokan höylän. Tässä on selkeästi aloitettu aika tavalla tyhjältä suunnittelupöydältä ja mietitty, että itä asiakas haluaa ja paljonko siitä ollaan valmiita maksamaan

Höylä oli ehdottomasti sellainen, että olisin mieluusti kokeilut sitä pidempäänkin ihan vain katsoakseni että mihin kaikkeen se venyy. Lähtökohdat ovat hyvät, ja minusta tästä on mahdollista saada vähintään yhtä hyvä höylä kuin aikaisemmin vertailluista premium-höylistä.
Omasta mielestäni höylän takakahva oli epäonnistunut sekä visuaalisesti että toiminnallisesti. Aivan kuin olisi yritetty tehdä isokätiselle sopiva kahva ja jätetty homma vähän puolitiehen. Jos kyseessä olisi ollut oma höyläni niin olisin surutta ottanut peukalonhangan kohdalta kahvasta useamman millin pois. Kahva-aihio on niin iso että tämä onnistuu helposti, ja se keventää sekä ulkonäköä että parantaa käden otetta. Lisäksi öljykäsitelty puu on helppoa työstettävää, ei muuta kuin lisää öljyä käsiteltyyn pintaan niin muutosta ei huomaakaan. Eli sikäli vika on helposti korjattavissa.

Olen niin leimautunut Stanley-typpisten höylien kahvoihin ja otteeseen että marisen otteen erilaisuudesta tässäkin yhteydessä. Jos etusormea yrittää pitää eteenpäin ojennettuna, se ei tahdo saada lyhyestä terästä tai teräkelkasta tukea, ja jos yrittää mahduttaa kaikki sormet kahvan ympärille, niin säätöruuvi kalvaa sormea.

Muita negatiivisia piirteitä on vaikea löytää. Säätöruuvin klappi teki muuten jämäkästä höylästä vähän huteramman oloisen, mutta klapia oli muissakin höylissä.

Minusta höylän perusperiaate on erittäin terve: tehdään eurooppalaisin voimin niin hyvä höylä kun osataan ja semmoiseen hintaan että se kelpaa kuluttajille. Kaksisataa euroa on kyllä paljon, mutta tällä kertaa on kyllä selvää että huipputason premium-höylistä tällä saa eniten vastinetta rahalleen. Kunz ei ole ehkä yhtä kiiltävä kuin Clifton tai yhtä hi-tekin näköinen kuin Veritas, mutta puolet halvempana se on selkeästi edullisin näistä huippupään höylistä.

Alkuperäisessä testissä oli kolme tasavahvaa, Veritas, Lie-Nielsen ja Clifton. En ollut halukas nostamaan yhtään niistä selkeästi joukon parhaaksi. Kunz kuuluu mielestäni samaan sarjaan, mutta on sanottava että pienin varauksin. Esim. säädön klappi on sellainen ominaisuus jota tässä höylässä on vaikea poistaa, ja se ei mielestäni kuulu ensiluokkaisen höylän ominaisuuksiin. Kuitenkin kaikki perusasiat on höylässä tehty oikein ja itse höyläysjäljessä tämä ei jää yhtään jälkeen kiiltävämpien kilpakumppaniensa rinnalla.

Erittäin tervetullut uutuus.Pekka