Olet täällä

Katon kangastus, kaakelointi ja panelointi

Jaaha, päivitetääs taas kylppärin edistymistä. 

No, ensinnähän mä voitin puutyökilpailun tuolla kaapilla. Mun piti saada sen kisan loppuun mennessä valmiiksi koko kylppäri, mutta lokakuun loppuun piti sitten viimeistellä vain kaappi. Mutta tykkäs siitä näköjään muutkin. Muuten kylppi on edistynyt hiljalleen.

Lattiaanhan on tulossa veneenkansilattia, niin että samapa se sitten oli rakentaa toisenlainen veneenkansi kattoon. Katto on niinkin omitusta materiaalia kuin pellavakangasta, joka on maalattu kiinni kattovanereihin. Veneiden kansissa on käytetty samanlaista rakennetta ja se on täysin vedenpitävä. Ensin levitetään maalia vaneriin (veneissä kansilautoihin) ja pikkuisen kostutettu kangas kiristetään siihen kiinni. Kuivuessaan kangas kiristyy maaliin ja maali liimaa sen kunnollisesti kiinni.

No, kannessahan tämä on helppoa, mutta katossa vähän vaikeampaa. Sain kuitenkin kiristettyä kankaan nätisti käyttämällä ohuita puusäleitä joiden läpi niittasin kankaan kiinni. Rimat ja niitit pystyi poistamaan seuraavana päivänä. Kun kankaat oli liimattu kiinni yksi pala päivässä, niin koko katto maalattiin kolmeen kertaan pellavaöljymaalilla.Kaakeloidessa on huvennut yllättävän paljon aikaa. Isotöisin on ollut saippualaatikko seinässä. Halusin sen nätisti kaakelijakoon, niin että reikää ei viitsinyt tehdä etupeltoon. Olin tehnyt alle raamit, joiden sisään kotelo tulee, mutta itse kotelon puhkaisun jätin siihen että näin tarkkaan missä laatoituksen rajat kulkee. Kun laatoitus oli varvia vaille laatikon kohdalla, tuikkasin rälläkällä seinään reiän ja vesieristin sen.Halusin kotelon reunat nätiksi, piti vielä tehdä jiirilaatikko koristekaakeleille että sai nurkat jiiriin. Kapeiden koristeiden sovittelussa auttoi kun veti koristeet maalarinteipillä kohdilleen laastin kuivumisen ajaksi. Sen jälkeen olikin aika helppo jatkaa kaakelointia saippualaatikon ympäri.Nurkkien koristelistat tuli sahaltua muotoon rautasahaan kiinnitettävällä lankasahalla. Lattiaan tuli Pukkilan klinkeri. Tykkäsin noista lattian ja seinän väliin tulevista holkkalistoista, ne oli pakko laittaa, vaikka niissä nyt olikin oma tähtäämisensä.Ja tässäpä koko kaakelointi valmiina:


Panelointi tuli 18 mm helmiponttipanelista. Helsingin erikoishöyläyksellä oli helmiponttia jetsulleen samalla profiililla jota talossa on ennenkin käytetty. Paneloinnin yläreunaan tulee vielä käsin höylätyt listat, jotka tein jo keväällä. Juttu listojen höyläämisestä löytyy
täältä.Etenee se, vaikkakin hitaasti. Mutta minkäs mahtaa kun on laiska äijä tekemässä.

Pekka